The big five ved implementering:
1. Byggteknisk kompetanse. Og overordnet logistikk- og kundeflyt
2. Look ’n’feel – konseptuell utforming
3. 80/20 regel: 80 % gjennomstrømsfakturering. Sortiments og prisstrategi
4. Markedsføring og kampanjeplaner
5. Lokale driftskostnader, p-kost og varelager
Det handler om langsiktig strategi: Når et retailkonsept er klart for implementering, må du allerede ha konkretisert målbare suksesskriterier:
1. Tid og kostnadsrammer for hele prosjektet, men også for hver enkelt butikk
2. Effekten på merkevaren og sentrale strategier, men spesielt for butikkene
3. Læringsutbytte for hele organisasjonen, både sentralt og lokalt, men kompetanseoverføring til butikkene er spesielt viktig
Hvis ikke resultatene er målbare, vil det være fare for at det konseptuelle ”løftet” blir som pynten på juletreet. Pynten består – juletreet går. I tillegg må definisjonen av ”løftet” være tydelig kommunisert til alle ansatte. Alle i organisasjonen må være bevisst sine roller og vite hva de konkret skal bidra med på alle plan.
Undersøkelser viser at det ofte er det siste inntrykket som sitter – det er ikke for ingenting det heter at når enden er god er allting godt! Det kan altså være vel verdt å minne seg selv om underveis at den siste kontakten kunden har, før han forlater butikken, er kasseområdet.
Trond Aam skriver i sin artikkel Gull eller granbar? at vi finner en fellesnevner hos de butikkjedene som lykkes. De har gode gjennomarbeidede retailkonsepter i alle butikker og sterkt fokus på systematisk opplæring, ved siden av gode varer, effektiv vareflyt, og gode priser. Det handler om samarbeid mot et felles mål for hele organisasjonen – på alle plan. Da snakker vi payday.
Hege Bruce på LinkedIn