Det er nok også sånn at på samme måte som bilder har makt over ord, har følelser makt over fakta. Så hva er viktigst?
La oss si du bruker alt som kan sjekke fakta; klokke, vekt, termometer, tommestokk og vater, og følelsen av at noe går sakta, er tungt, kaldt, kort og skeivt allikevel ikke slipper – hva da?
Daniel Kahneman, forsker og psykolog, som i 2002 ble tildelt Nobels pris i økonomi, har oppsummert sin forskning i boken Tenke, fort og langsomt. Tenke fort er System 1, og langsomt System 2.
System 1 er raske, automatiske reaksjoner uten viljestyring, oftest basert på synsinntrykk. System 2 er faktabasert rasjonell tankekraft som tar tid.
Den subjektive sannhet – også kalt det subjektive fenomen, har vi når din opplevelse samsvarer med andres. Dette er umiddelbare følelser (System 1) som styrer handlinger og valg, basert på sanseinntrykk, godt rotfesta i at vi mennesker er mye mer like enn forskjellige.
Vi er så godt som kliss like alle sammen. Var vi ikke det ville vi blant annet ikke hatt muligheten til å forstå hverandre.
Les også: Sanseinntrykkene styrer dine valg I artikkelen
Brukeropplevelser
Flatt eller skeivt? La oss si 100 mennesker får beskjed om å gå over gulvet som er lagt av Casa Ceramica og utstilt i deres lokaler i Manchester, England. Tipper alle vil oppleve det som skummelt og føle ubehag, og i hvert fall smyge seg sagte frem langs veggen på venstre side.
Bruker du vater er gulvet 100% flatt.
Hvilken er mest solid? Du får to dingser (objekter). En i hver hånd. De er på alle måter identiske bortsett fra at den ene er tyngre enn den andre. Hvilken er mest solid? De fleste vil intuitivt tenke at den lette er skjørere enn den tunge. Altså oppleves den tunge som mer solid.
Slipper du begge i gulvet er det den tunge som går i stykker.
Fort eller sakte? Fem minutter går fort når du har det gøy, mens det kan oppleves som en evighet når du kjeder deg, som når du står i kø eller venter på noe.
En klassiker er heis med og uten speil. De som tar heisen med speil gjetter at den går fortere, enn de som tar heisen uten speil.
Bruker du stoppeklokke har de samme hastighet.
Symbolenes kraft
I sommer lanserte Trump en ny T-skjorte som en del av valg- og «America-First» kampanjen. Lanseringen vakte umiddelbart stridigheter og et helsikes rabalder blant annet på Twitter. Ikke på grunn av bruken av ørn, eller hva som faktisk står skrevet, men på grunn av hva som oppleves.
Trumps kampanje har slående likhet med ørnen fra nazitiden, som siden har blitt et nynazistisk symbol ifølge Anti-Defamation League.
Ørn med hvitt hode er USAs nasjonale emblem og del av riksvåpenet. Men ved nærmere ettersyn, kombinert med slagordet «America First» (et uttrykk som blant annet forbindes med amerikanernes uavklarte forhold til nazismen) oppleves Trumps symbolbruk som nazistisk propaganda og budskapet om «det hvite overmenneske».