En språkgave til det norske folk

Sidsel Lie - 28. januar 2018
ny_ordbok

Endelig er det lansering av Det Norske Akademis ordbok. Onsdag 24. januar fikk Norge et nytt stort ordbokverk, gratis tilgjengelig for alle på naob.no.

Tilgjengelig for alle på..? Hæ, hva da?

Lanseringsdagen hørte, leste og så jeg nyheten om den nye ordboken på radio, nett og TV. Og full av interesse for den store og viktige gaven til det norske folk (fra det norske folk), googlet jeg sener ny ordbok. Ja, for hva skulle jeg ellers google?

Les om navn det er umulig å huske > Merkenavn, ordkrymping og forkortet tenkeevne

Det Norske Akademis ordbok (NAOB) er finansiert av Kulturdepartementet (80 %) og en rekke allmennyttige stiftelser (20 %), og har vært under arbeid i rundt 20 år.


Men hvorfor bokstavsuppe som navn?

20 leksikografer har vært med på å ferdigstille utgivelsen bestående av 225 000 oppslagsord og 300 000 sitater fra litteratur og presse – eksempler på hvordan ord og uttrykk er blitt brukt.

Ordboken tilbyr også stavemåte, bøyning, uttale, etymologien (ordhistorien), definisjoner, nye betydninger til eldre uttrykk, og selvsagt nye uttrykk.

I fysisk form ville ordboken utgjort tolv bind. Størrelsen er det altså all grunn til å skryte av. Og jeg sier meg enig med alle som løfter arbeidet til en milepæl for det norske språket, men hvorfor i all verden velges et navn det er umulig å huske?


 

naob.no_1

Akronymet NAOB (forkortelse som uttales som et ord) er ikke en korrekt forkortelse og fungerer ergo ikke som en huskeregel. Ei heller har Naob språklige kvaliteter som hjelper hukommelsen, eller gjør navnet til noe annet enn verbalt plagsomt. Særlig muntlig.

Les om navn som limer med lynlimets hastighet og styrke > Merkevarens trylleformel

Jeg er sikker på at redaktørene (50) og superbrukere som Det Norske Akademi, Riksmålsforbundet, Kunnskapsforlaget, Kultur- og Kunnskapsdepartementet under arbeidet har lært seg navnet og blitt vant til å si det.

Vi andre må nok lenge finne oss i å skli i bokstavsuppa mens vi basker med den ressurskrevende glemmeboka. –  Skaff deg appen for smarttelefon som du finner på naob.no


Takk og lov for Google

– Dette er et nøkkelverk for at norsk skal ha muligheten til å overleve som selvstendig språk, kommenterte kulturminister Grande begeistret under lanseringen. Hun omtalte det nye oppslagsverket som et stort løft for det norske språk og en gave til hele det norske folk.

– Og ja, jubler brukerne – jeg og hele det norske folk, og takk og lov for Google!

Navnet på ordboken lar seg bare huske av de med helt spesiell interesse. For alle andre vil den for alltid være Den nye ordboken.

Gratulerer!

Vis profilen til Sidsel Lie

TOPPBILDE: Akademiets preses Nils Heyerdahl (t.v.) og kulturminister Trine Skei Grande under lanseringen av Det Norske Akademis ordbok. Foto: NTB SCANPIX

Les reportasjen i bok365.no: En nasjonal milepæl